LABRADOODLES

Labradoodlen är en omtyckt allroundhund och en hund som avlas för sin lämplighet som social tjänstehund och assistanshund. Med sina sociala egenskaper och mjuka sätt uppfyller labradoodlen ofta alla förväntningar den aktiva hundägaren har på en sällskapshund och älskad familjemedlem.

Historia och bakgrund


Det var i Australien på 1980-talet som Labradoodlen medvetet började avlas för det specifika syftet att få fram en lämplig ledarhund med en päls som inte fällde. Förhoppningen var då att personer med allergier skulle tåla hundarna bättre.


På denna väg påbörjades ett avelsprogram med Labrador Retriver och storpudel och man insåg snabbt att detta var en mycket lyckad kombination. När dessa två raser kombinerades i flera generationer kunde man få allt mer förutsägbara mentala och exteriöra egenskaper hos avkomman. Snart väcktes intresset för denna typ av hund som familje- och sällskapshund och Labradoodlen har sedan dess spridits världen över och ökat stort i popularitet. När det började dyka upp allt fler uppfödare av Labradoodles skapades snart den första rasklubben, och idag har vi flera väletablerade organisationer där de största är den världsomspännande WALA, Europeiska ALAEU och den Amerikanska ALAA.

Aveln har sedan starten på 80-talet förändrats något och fler raser än Pudel och Labrador Retriver har använts i arbetet. I en del linjer blandade man in Engelsk Cocker Spaniel och/eller Amerikansk Cocker Spaniel och fick då fram vad som nu kallas Australian Labradoodle/Australiensisk Labradoodle.


Vill du läsa mer om aveln idag, Temperament, Utseende, Hälsa, Pälsvård och Arbetande hundar, gå vidare till Svenska Labradoodleklubbens hemsida KLICKA HÄR